3 manieren tegen vervoersarmoede

Drie manieren om te helpen tegen vervoersarmoede

Wellicht zegt de term ‘vervoersarmoede’ je niet zo veel. Dat is niet gek aangezien het nog een relatief onbekend begrip is in Nederland. Pas de laatste tijd groeit de aandacht hiervoor. En dat is hoognodig, want er zijn nog altijd teveel mensen in Nederland die hier last van hebben. Gelukkig kunnen we hier iets aan doen.

Wat is vervoersarmoede?

De definitie van vervoersarmoede wordt door het CBS omschreven als ‘het niet kunnen komen waar je zou willen, waardoor je deelname aan maatschappelijke activiteiten belemmerd wordt’. Daarnaast is vervoersarmoede ook een overkoepelend begrip voor de volgende drie deelbegrippen;

Belangrijke aanvulling hierbij is dat de volgende zaken ook bijdragen aan vervoersarmoede: laaggeletterdheid, een fysieke en/of mentale handicap en de mate van betrouwbaarheid in de beschikbare vervoersmiddelen (buurtbus, taxi, etc.)

 

Vervoersarmoede is iets waar iedereen mee te maken kan hebben of krijgen. Gelukkig kan jij hier als werkgever, collega, vriend(in), buurman- of vrouw iets aan doen:

 

Tip 1 Praat over vervoersarmoede

De eerste tip is de meest simpele: praat erover. Of dit nu met een van jouw werknemers of collega’s is of in privésfeer met je oudere buurman of -vrouw. Begrijpt jouw werknemer die moeite heeft met de Nederlandse taal de werking van het openbaar vervoer? En kan jouw buurvrouw van 73 makkelijk bij de supermarkt komen? Door vervoersarmoede bespreekbaar te maken, kan je wellicht iets betekenen. Ga dus juist het gesprek aan met de mensen van wie jij denkt of weet dat zij er mee te maken hebben, en vraag wat ze nodig hebben.

Tip 2 Neem de reiskostenvergoeding onder de loep

Hoe zorg jij er als werkgever voor dat jouw werknemers vanaf dag één zonder zorgen naar hun werk kunnen reizen? Het is vaak de norm dat reiskosten door de reiziger voorgeschoten worden. Dit is alleen niet voor iedereen haalbaar. Het voorschieten kan zelfs voor geldproblemen en stress zorgen. Met eenvoudige oplossingen zoals OV-Budgetkaarten of Deelkaarten geef je jouw werknemers de mogelijkheid om zonder zorgen naar hun werk te reizen. Geen werkgever met een vinger in de pap, maar zie je wel de struggles bij je collega? Leg het voor.

Tip 3 Englishman in New York

Als je weleens gebruik hebt gemaakt van het openbaar vervoer in een ander land, weet je vast hoe verwarrend dit kan zijn. Net zo verwarrend als voor mensen voor wie het gebruik van het OV in Nederland niet zo vanzelfsprekend is. Als werkgever, collega, vriend(in) of buurman/vrouw kan jij iets doen om die onduidelijkheid weg te nemen.

Zo kan je bijvoorbeeld woorden die veel voorkomen in het openbaar vervoer vertalen. Denk aan: aankomsttijd, vertrektijd, halte. Voor slechtzienden of laaggeletterden kan je eventueel werken met pictogrammen. Een klein gebaar dat voor veel mensen van grote waarde kan zijn. 

Meer weten over vervoersarmoede en hoe dit te verhelpen? Houd onze blog in de gaten, meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief of neem contact op voor een adviesgesprek op maat.  

WijMobiel Animatie 08 Owl Character resized

Meer weten?

Wil je weten hoe wij jouw organisatie kunnen helpen aan het mobiel maken en houden van jouw reizigers? Neem dan contact met ons op.