Thuiswerken

Vaste reiskostenvergoeding vervalt in 2021

Tijdens de coronacrisis mag de huidige vaste reiskostenvergoeding doorlopen, mits deze is vastgesteld voor 13 maart 2020. Maar, werkgevers opgelet! Hier komt per 1 februari 2021 verandering in.

Even het geheugen opfrissen

Wanneer een werknemer 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist, dan mag er een vaste belastingvrije reiskostenvergoeding tot maximaal 0,19 cent per kilometer worden vergoed. 

 

Wanneer jouw werknemer niet 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist, dan vervalt het recht op een vaste reiskostenvergoeding. Reiskosten mogen dan enkel op basis van nacalculatie of declaratie worden vergoed. Wanneer het reisgedrag verandert, mag de reiskostenvergoeding nog maximaal zes weken worden uitgekeerd op basis van de oude situatie.

Thuiswerken is de norm

De coronacrisis veranderde het reisgedrag van veel werknemers. Er wordt veel thuis gewerkt en daardoor niet naar een vaste werkplek gereisd. 


In mei 2020 besloot staatssecretaris Vijlbrief dat werkgevers de vaste reiskostenvergoeding niet hoeven aan te passen wanneer het reisgedrag verandert en er niet aan de 36-weken of 128-dagen-eis voldaan wordt, mits deze voor 13 maart 2020 is vastgesteld.

Verandering per februari 2021

De uitzondering die werd vastgesteld door Vijlbrief komt per 1 februari 2021 te vervallen. Indien de werknemer voldoet aan de 36 weken of 128 dagen eis, mag nog steeds een vaste reiskostenvergoeding onbelast worden betaald. 

Maar let op: veel thuiswerkenden komen straks niet meer in aanmerking voor een vaste reiskostenvergoeding. Dit betekent in veel gevallen een groei van declaraties. Daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

Flexibel reizen is de oplossing

Gelukkig weet jij nu de oplossing, de flexibele mobiliteitskaart van WijMobiel. Met de mobiliteitskaart (en app!) reizen jouw werknemers hoe en wanneer zij willen en hoeven zij geen reiskosten voor te schieten of te declareren. Als werkgever betaal je alleen voor de daadwerkelijk gemaakte reiskosten. Dit ontvang je inzichtelijk op één factuur per maand. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp voor jou als werkgever en geeft veel flexibiliteit aan je werknemers!

Meer weten over onze zakelijke mobiliteitsoplossingen? Dat mag! 

Of neem direct contact met ons op.